Skriv ut

Klimatet, miljön och dödssynderna

skapad .

Synd är egentligen ett ganska mossigt begrepp. En kvarleva från andra tider, med värderingar sprungna ur dåtidens hierarkiska religionssyn. Ändå blir jag som miljökommunikatör fascinerad när jag läser Stefan Einhorns senaste bok ”De nya dödssynderna”. Inte för att synd och skuld är några bra drivkrafter för klimat- och miljöarbete. Inte för att vi behöver tryckas ner och känna oss som dåliga människor. Men för att förstå att vi också har en del mörka sidor som behöver synas och bearbetas.

Av de nya dödssynderna är en av dem – TRÅNGSYNTHET  – särskilt intressant. Trångsynthet definieras av Einhorn som ”när människor är fördomsfulla, intoleranta och saknar perspektiv”. Ju mer jag läser i boken, desto tydligare blir insikten om att trångsynthet är ”roten till det onda”, den dödssynd som kan förklara många av våra destruktiva beteenden.  GIRIGHET med påföljande rovdrift på naturen och HÄNSYNSLÖSHET mot miljö och andra människor för att nämna ett par. Trångsynthet framstår som alla andra dödssynders ursprung.

 

Trångsynthet är släkt med dumhet. Och att välja att inte se det som händer med klimat och miljö, ja inte framstår det som speciellt intelligent. Men det är bekvämt, eftersom förnekelsen ger oss alibi att bete oss lite hur vi vill.

 

Motsatsen till trångsynthet är vidsynthet. Och en vidsynt människa är garanterat mer fri från de sju dödssynderna än en trångsynt. Är du vidsynt är det svårt att vara FALSK, det är svårt att HATA, du är knappast HÄNSYNSLÖS mot natur och miljö (åtminstone inte medvetet), du håller inte på med ÖVERSITTERI eller FRÄMLINGSFIENTLIGHET och det är svårt att vara GIRIG. En vidsynt människa är helt enkelt för klok och empatisk.

Alla vill nog vara vidsynta. Vidsynthet är syskon med klokskap, vidsynthet visar på mogenhet och intelligens, att man tänkt till, att man handlar rätt. Och vi kan alla bli mer vidsynta.  Kanske det är vår tids allra största utmaning – att ständigt öka vår egen förmåga att se utanför vår egen trånga egotunnel, och att samtidigt skapa arenor där man ser vida omkring. Vägen till vidsynthet går via utbildning och bildning. Samtal om svåra saker, eftertanke, reflektion. Och som Einhorn säger – vi kan alla förändra oss!

Mats

Vill du ge respons på artikeln? Kontakta mig här

Kontakt

MIKOM står för Miljö och Kommunikation och drivs av Mats Lönngren. Hör gärna av dig på 0142-581 45 eller maila mig här: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.