Skriv ut

Strandnära boende är något annat än strandtomt

skapad .

Jag möter ofta väldigt kategoriska uppfattningar om strandskydd. Ibland verkar strandskyddet vara en helig ko, där skyddet måste skyddas till varje pris. Då blir jag lite skeptisk…

Det svenska strandskyddet har absolut ett vällovligt syfte. Det ska värna om allmänhetens möjligheter till friluftsliv och det ska också bevara biologiskt värdefulla strandområden. Men det blir lätt för mycket skydd och för lite pragmatiskt tänkande som det är idag. Självklart finns områden som ur biologisk synvinkel kommer att kräva ett skydd och detta ska vi inte tulla på. Men alla andra stränder i detta strandrika land…?

Att ha 100 meter som generellt avstånd känns onödigt långt. Dessutom finns många områden som har 300 meter som gräns. Varför inte göra detta lite enklare och låta människor bygga hus där det är attraktivt. Människor har av förklarliga skäl sökt boplatser med vatten inpå knuten. Detta kan ske utan inskränkning av möjligheterna till friluftsliv. Det är faktiskt precis tvärtom!

Själva avståndet från hus till vatten är många gånger ointressant. Det viktiga är inte metrarna, det viktiga är möjligheten för allmänheten att kunna passera längs stranden. Tomter kan mycket väl få finnas nära en strand, så länge (och detta är viktigt) det går för en vandrare eller joggare att passera längs vattnet. Eller för en skridskoåkare att ta en fikarast eller en kanotist att lägga till. Strandnära boende är något annat än strandtomt!

Ju fler strandnära tomter vi tillåter i Sverige, desto större möjligheter kan det bli för gemene man att få tillgång till stranden. Idag är många stränder svårtillgängliga och med en mycket låg besöksfrekvens. Dessa kan bli tillgängliga för fler friluftsintresserade när ett område bebyggs. De boende i området vill säkert själva kunna gå längs stranden och då blir den plötsligt enklare tillgänglig för allmänheten. Och vill någon boende anlägga en brygga så varför inte. I så fall är det fortfarande allemansrättsligt område och bryggan skulle utan att be om lov kunna nyttjas av den som önskar.

Det kanske finns en övre gräns för hur mycket strandnära tomter som är rimligt ur naturvårdssynpunkt. Men det känns som att det är mycket långt dit. Många behöver komma närmare naturen. Låt oss därför göra det lite enklare för folk att bo nära inpå sina favoritstränder. Ju fler strandnära boende, desto fler kommer att känna kärlek till naturen och desto fler inse vikten av att värna vår miljö.  

Mats

Vill du kontakta mig angående artikeln? Kontakta mig här

 

 

Kontakt

MIKOM står för Miljö och Kommunikation och drivs av Mats Lönngren. Hör gärna av dig på 0142-581 45 eller maila mig här: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.