Skriv ut

Kor, Thailand och koldioxid

skapad .

Våra svenska mjölkkor rapar ut en hel del metan, det har blivit klargjort många gånger de senaste åren. Metan är en aggressiv växthusgas och grovt räknat så släpper en genomsnittlig svensk kossa ut metan som motsvarar 4 ton koldioxid per år. Det finns de som hävdar att våra kossor är allvarliga klimatbovar och att vi kanske borde omvärdera deras varande. Så kan man tänka, javisst.

Man kan tänka annorlunda också. Man måste alltid jämföra som Ingemar sade i filmen Mitt liv som hund. Jämföra – för att kunna sätta in företeelser i ett sammanhang. För att få perspektiv.

Totalt släpper alltså Sveriges 350 000 kossor ut ca 1,4 miljoner ton CO2. Vad ska vi jämföra detta med? En intressant siffra som ligger väldigt nära denna är de samlade utsläppen från våra semesterresor till Thailand. Totalt ger detta mellan 1,2 och 1,3 miljoner ton per år (2500 kg per person gånger 500 000 Thailandsresenärer). Självklart kan man nagelfara dessa siffror i detalj, men storleksordningen är ändå det intressanta.  

Våra kor ger oss med marginal den mjölk vi konsumerar i landet. Totalt ger korna över 3 000 miljoner liter mjölk per år. Vår konsumtion av mjölk (90 l per person och år) och ost (18 kg per person och år) motsvarar i grova drag 2400 miljoner liter komjölk. Och så använder vi grädde och har smör på mackan. Totalt sett försörjer våra kor oss med det vi vill ha i form av mjölkprodukter. Dessutom ger de säkert över 70 miljoner kg kött i form av färs och korv och det är en ansenlig del av vår köttkonsumtion, närmare 20 procent. Dessutom ger korna ett landskap som vi lärt oss att betrakta som något av det finaste svenska vi har – de öppna betesmarkerna.

Med dessa siffror som utgångspunkt finns spännande frågor att fundera vidare kring. Om vi nu ska minska våra samlade utsläpp…? Vad är lättast att välja bort, om vi måste? Man kan alltid ”leka” med tanken… Väljer vi bort den långväga semesterresan? Eller väljer vi bort mjölk, grädde, smör och ost. Och en del nötkött? För att inte tala om våra öppna landskap…

Och det går att tänka på ännu ett sätt… Tänk om alla svenskar skulle resa till Thailand. Det skulle bli mellan 20-25 miljoner ton CO2. Att jämföra med alla svenska kor som alltså genererar i sammanhanget futtiga 1,4 miljon ton CO2.

Mats

Vill du kontakta mig angående artikeln? Kontakta mig här

 

 

Kontakt

MIKOM står för Miljö och Kommunikation och drivs av Mats Lönngren. Hör gärna av dig på 0142-581 45 eller maila mig här: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.