Skriv ut

Vindkraft ersätter kärnkraft

skapad .

För inte alls länge sedan var vindkraft en energikälla många raljerade om – som ineffektiv, som dyr och som en källa som ändå inte skulle ge mer än en liten rännil av våra behov. Skönt då att konstatera att vi i Sverige redan nu är uppe i ca 8 TWh, vilket är betydligt mer än vad en kärnkraftsreaktor producerar under ett år.

Tidigare har 30 TWh per år varit en siffra som flera i branschen har ansett vara ett möjligt mål att uppnå. Men nu finns förhoppningar om betydligt mer vindel än så i Sverige. Lennart Söder, professor vid KTH, menar att det idag inte finns några tekniska hinder för att med sol och framförallt vind komma upp i 60 TWh elproduktion per år i Sverige, vilket i så fall motsvarar den kärnkraft vi idag producerar.

Vindkraft fordrar visserligen vind, men med vattenkraft som en kontinuerlig källa, och med vetskapen att det alltid blåser någonstans i Sverige, så torde vi ändå kunna fasa ut kärnkraften.

Förmodligen står det större problem för dörren när det gäller motståndet mot etableringar. ”Gärna vindkraft, men inte här”, hörs det alltför ofta.  Det finns alltid skäl att hävda att just min egen hembygd är så unik att den inte får störas av vindkraftverk. Önskan att bevara ett status quo verkar ibland starkare än förnuftet. Men vill vi ha el in i våra stugor, då får vi nog vara beredda på att göra ett estetiskt offer. Vindkraften syns, den blir påtaglig och det är egentligen ganska sunt. Nu får vi alla se att vår energiförbrukning inte är osynlig. Vi kan inte längre förpassa elproduktionen bara till norrländska älvdalar, eller till avlägset placerade kärnkraftverk.

Själv ser jag tre snurror från mitt kontor. Det är klart, den obrutna horisonten var kanske vackrare, men snurrorna är idag en nödvändighet, och när man vet att de kan ersätta mindre trevlig elproduktion, ja då känns det bara bra, och snurrorna blir till och med riktigt tjusiga i kvällssolen…!

Mats

Vill du kontakta mig angående artikeln? Kontakta mig här

 


Ladda ner rapporten ”På väg mot en elförsörjning baserad på enbart förnybar el i Sverige”

Kontakt

MIKOM står för Miljö och Kommunikation och drivs av Mats Lönngren. Hör gärna av dig på 0142-581 45 eller maila mig här: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.