Skriv ut

Att möta en klimatskeptiker

skapad .

I en färsk artikel i The Guardian beskrivs hur folk tänker i olika ”stadier” av klimatskepticism. När man jobbar med miljökommunikation så ger detta tankar kring hur man kan möta den skeptiske.

  • För skeptikern i stadie 1 finns klimatförändringar överhuvudtaget inte. Denna grupp har blivit mindre i takt med att det blivit allt svårare att hävda att jordens medeltemperatur inte stiger.
  • I stadie 2 inser man att temperaturen stiger, men förnekar att människans aktiviteter är orsaken. Däremot kan man hävda andra orsaker som solens inverkan eller att klimatmodellerna visar fel samband mellan t.ex. koldioxid och temperatur. Och en massa andra förklaringar.
  • Är man i stadie 3 hävdar man att temperaturökningen inte är något problem, utan att klimatförändringarna egentligen kan vara något positivt. Mer odling, varmare och skönare.
  • I stadie 4 är man mer uppgiven och hävdar att det är för dyrt att göra något, att åtgärder snarare kan ställa till skada för t.ex. fattiga länder.
  • Och i stadie 5 har man gett upp och menar att det ändå är för sent att göra något.

Som miljökommunikatör kan man bemöta skeptiker på olika stadier av ”förnekelse”. Det är i sanning en utmaning där min erfarenhet är att det bästa redskapet du har är dina öron. Det hjälper föga att bemöta skepsis med ”tunga argument”, det är viktigare att ställa frågor, lyssna och lära sig hur andra tänker.

Och det är i stadie 2 som de bästa möjligheterna att nå en dialog finns. I dessa möten sker i vanliga fall ofta en destruktiv sammanblandning av tro och vetande. Självklart ska felaktigheter bemötas. Men det gäller att skilja på FAKTA och SCENARIER när vi pratar klimat. Vi VET att temperaturen stiger. Vi VET att halten koldioxid ökar. Men det är fortfarande inte fakta att det finns ett samband däremellan. Även om det är mycket sannolikt och 98 % av världens klimatforskare menar att vi har ett samband. Men vi vet inte. Och den som gör scenarier och tro till vetskap och fakta kommer att fortsätta odla en grund för klimatskeptikern.

I stadie 3, 4 och 5 handlar skepticismen mer om tyckande och känslor, än om hävdande av fakta. Och att möta känslomässiga argument och ett allmänt tyckande med faktakunskap om havsnivåer och temperaturstegringar, ja det fungerar inte. Däremot fungerar det att lyssna och försöka förstå hur andra tänker…

 

Mats

Vill du kontakta mig angående artikeln?
Kontakta mig här

Kontakt

MIKOM står för Miljö och Kommunikation och drivs av Mats Lönngren. Hör gärna av dig på 0142-581 45 eller maila mig här: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.