Skriv ut

Över hälften förnybar energi

skapad .

Nu har Sverige över hälften av sin energiförsörjning från förnybara energislag, 51 % för 2012 enligt branschorganisationen Svebio. Siffrorna är förstås positiva. EU:s mål är att hälften av energiförsörjningen ska vara förnybar år 2020. Så här ligger Sverige väl framme. Och det känns särskilt viktigt att presentera positiva trender i tider då klimatfrågan enligt opinionsinstitut skapar ”ångest” hos unga människor och då det samtidigt finns många som tvivlar på att vi ska klara oss utan fossila bränslen.

Ännu mer intressant ser det ut om man förlänger den historiska utvecklingen av förnybar energi i Sverige in i framtiden. För drygt 20 år sedan (1990) var ca 33 % av den svenska energiförsörjningen förnybar. Vid millennieskiftet hade vi nått 38 %. Allt enligt Energimyndigheten. En fortsatt lika snabb utveckling skulle göra att vi inom ett par årtionden kan ha minst 75 % förnybart och med framsynta politiker kan utvecklingen mycket väl gå snabbare. Därför känns det inte lika positivt att regeringens s.k. Framtidskommission i dagarna får kritik från flera av dess medlemmar för bristande helhetstänk. Professor Johan Rockström är en av kritikerna, en annan ekonomen Klas Eklund som säger

– Själva slutrapporten är en gedigen sammanfattning av en rad diagnoser. Däremot ger den ju inte så många ledtrådar vad gäller recept. Vi var några ledamöter som drev på för djärvare och mer sammanhållna analyser som också borde staka ut en tydligare viljeinriktning, men de fyra partiledarna ville inte ha det så.

Ja, vi har hört det förut. Oförmåga, eller kanske ovilja, att tänka riktigt långsiktigt. Är det politikernas fel? Eller är det ett politiskt systemfel? Vi får förstås hoppas på det första och att något djärvare politiker vågar staka ut en tydlig och hållbar väg.

Mats

Vill du kontakta mig angående artikeln?
Kontakta mig här

 

Kontakt

MIKOM står för Miljö och Kommunikation och drivs av Mats Lönngren. Hör gärna av dig på 0142-581 45 eller maila mig här: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.