Skriv ut

På andra sidan den fossila eran

skapad .

Klimatfrågan verkar fortfarande vara het. Kanske inte så stor i media, men på olika sajter för "klimatskeptiker" och andra debattglada så väcker frågan känslor.

Visst, det går inte att veta något om framtidens klimat. Den handlar om scenarier, grundade på modeller där mängder av data behandlas och processas fram till möjliga utvecklingar av klimat och väder. De flesta pekar på fortsatt uppvärmning. Och samtidigt går det att hitta avvikelser och möjliga alternativa scenarier. Oavsett vad man tror så gör scenarierna något med oss. Vissa håller med, vissa förnekar konsekvent. En del blir arga. Många blir också oroliga. En färsk undersökning av Cint (beställd av WWF) säger att 80 % av ungdomar mellan 15-25 år har "klimatångest". Ångest är ett starkt ord, men ändå - det finns en utbredd oro för framtiden bland dagens unga vilket inte känns bra. Visst, vi behöver se fakta och möjliga scenarier om klimatet i vitögat. Men om oron leder till uppgivenhet, ja då är det inte alls bra. Så vad vi kanske ännu mer behöver är att se bortom oenigheten kring hur mycket temperaturen kommer att stiga, att se bortom vilka konsekvenser det kan komma att få.

De flesta inser att fossila bränslen är en parentes i mänsklighetens historia. Hur lång denna parentes blir råder förstås oenighet om, men det intressanta är vad som komma skall på andra sidan den fossila eran. Idag vet vi att olika former av solenergi sannolikt kommer att utgöra huvudparten av framtidens energi. Och lite geotermi och gravitation (vad som sker med fussion står ännu skrivet i stjärnorna). Räcker detta? Ja, frågan är förstås viktig, och många skulle dessutom svara jakande. På ett annat plan är frågan ganska ointressant, eftersom vi på sikt inte har mycket till val. Så egentligen skulle man kunna tagga ner dagens klimatdebatt och alla oenigheter och istället samla kraft på att så snabbt som möjligt ställa om samhället till sådan energi som ändå hör framtiden till. Att lägga fokus på vilka energislag som är minst miljöpåverkande och mest kostnadseffektiva. Ju snabbare desto mer smärtfritt.

 

Mats

Vill du kontakta mig angående artikeln?
Kontakta mig här

 

 

Kontakt

MIKOM står för Miljö och Kommunikation och drivs av Mats Lönngren. Hör gärna av dig på 0142-581 45 eller maila mig här: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.