Skriv ut

En vinter är en vinter, inget mer

skapad .

En vinter som denna envisa 2013 ger många en känsla av trygghet och bra försvarsargument.
-Det är nog inte så farligt med klimatförändringarna.
-Det har nog varit överdrivet.
Och ”vargavintern” blir förstås ett tecken för förnekaren på att forskarnas klimatvarningar bara varit ett sätt att hetsa, att ”vargen kommer”.

Det blir därför extra viktigt att visa den lättledde på skillnaden mellan väder och klimat. Visst, vi har en kall vinter här i Sverige och vi har haft flera sådana på senare år. Men några vinters kallare väder ger ingen klimatförändring. Att vårt väder under tiden är lite kylslaget handlar om naturliga variationer inom en långtgående trend av uppvärmning. Det är NAO, den Nordatlantiska oscillationen, som är en naturlig svängning i atmosfären som stoppar de vanliga sydvästvindarna och istället ger fritt fram för kalla vindar från Ryssland. Men den värme vi saknar nu, den finns garanterat mer än väl någon annanstans på  planeten. Jorden har inte varit varmare på väldigt, väldigt länge…

Rapport på rapport från forskare världen över visar på ungefär samma tendenser. I takt med att koldioxidutsläppen fortsätter att öka så ökar också hastigheten som världens medeltemperatur stiger med. Många forskare menar att temperaturen relativt snabbt kan komma att stiga både tre och fyra grader vilket i så fall skulle leda till enorma konsekvenser.

Det handlar inte om att skrämma, det handlar helt enkelt om att se åt vilket håll seriösa forskare mer eller mindre unisont pekar. FN:s klimatpanel kommer att presentera en ny rapport i slutet av 2013. Redan nu hävdas att den kommer att förstärka scenarierna som visar på jordens uppvärmning – enligt uttalanden från FN:s förra klimatchef Yvo de Boer kommer innehållet att vara ”chockerande”. Ibland kan lite chock vara det som behövs för att vi ska göra de – fullt möjliga – förändringar i energiförsörjningen som krävs.

Mats

Vill du kontakta mig angående artikeln?
Kontakta mig här

Kontakt

MIKOM står för Miljö och Kommunikation och drivs av Mats Lönngren. Hör gärna av dig på 0142-581 45 eller maila mig här: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.