Flygvapen eller hållbar energi
Från mitt kontor ser jag snurrorna på några av Östergötlands största vindkraftverk. Det känns bra - horisonten får liv och vi får energi. Fler parker planeras, men är i farozonen på grund av flygvapnets oförmåga att se sin roll i samhället. Vår mest hållbara energikälla i dagsläget dissas av skäl som för den oinvigde ter sig lätt löjeväckande. Inom fyra mils radie från flygflottiljen Malmen utanför Linköping påtar sig flygvapnet rätten att säga nej om man tycker att vindkraftverken stör deras flygningar.
Utan att gå in i detaljer och sakfrågor så finns några principfrågor som behöver tydliggöras. Vad är flygvapnets roll? Vems behov ska gå först? Flygvapnets eller samhällets i stort?
För mig är svaren enkla. Flygvapnet (och hela vårt försvar) finns till för att skydda oss människor och den infrastruktur vi bygger upp. I denna infrastruktur är vindkraften redan en självklar del och dess betydelse kommer att öka dramatiskt de närmaste åren. Och då ska vi förstås bygga nya vindkraftverk där det blåser och där medborgare i samhället störs så lite som möjligt. Sedan är det upp till försvaret (inklusive flygvapnet) att anpassa sig.
Flygvapnet är till för att värna om svenska samhällets behov. Givetvis måste de ha utrymme för start och landning, men det är något helt annat än att göra anspråk på hela luftrummet och diskvalificera halva Östergötland från utbyggnad. Vinkraftverken idag är höga, och högre kommer de att bli. Flygvapnet har att gilla läget – eller lägga ner.
Så till slut, för vem är flygvapnet till? För oss medborgare och våra behov? Eller är flygvapnet en organisation som är till för sin egen och sina anställdas skull?
Mats
Vill du kontakta mig angående artikeln?
Kontakta mig här