Skriv ut

Hästkött är hållbart

skapad .

Det är klart att varudeklarationen ska stämma på en förpackning. Står det nötkött så ska det förstås inte vara något annat. Som konsument vill man ju göra medvetna val. Men på andra sidan de senaste dagarnas debatt och upprörda känslor finns också något annat. Hästkött är hållbart. Vi borde ur resurssynpunkt äta upp allt hästkött som finns. Hästen är ett nyttodjur och en glädjespridare för många människor. Dubbel nytta om den också kommer till glädje för oss som tycker att hästkött är utmärkt föda. Hästar kommer alltid att finnas, oavsett om vi äter dem eller inte. Att äta hästkött konkurrerar med andra ord inte om den begränsade resursen åkermark. Havre och hö ska ju kusen ha oavsett om den blir köttbullar eller inte. Till skillnad från industriellt uppväxt nöt- eller griskött som i hög grad konkurrerar om den alltmer dyrbara åkermarken. Dessutom har de flesta hästar haft ett gott liv, vilket kanske inte alltid gäller våra grisar och kor. Så låt oss väl smaka av det goda som hästar erbjuder. Men se till att benämna det vad det är.  Låt det heta hästbullar, hästfilé eller helt enkelt hästkött. Igår köpte jag för övrigt hamburgerkött där det finstilta talar om att det är rökt hästkött. Utmärkt gott, hållbart och nyttigt.

Recept på "grosemos"

  • Välkokt, mosad potatis, gärna nypotatis
  • Strimlat "hamburgerkött"
  • lite grädde 
  • finhackad gräslök

Rör ihop och servera

  Hållbar lunchmeny!

 

Mats

Vill du kontakta mig angående artikeln?
Kontakta mig här